Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Visszaemlékezések az 50 éves évfolyam-találkozókra 

 

50 éves évfolyam-találkozó – 2017

2017. április 22-én, szombaton tartottuk hagyományos Szent György-napi rendezvényünket. 

 
 
 
A szervezők nevében Kovács Zsófia 10.N osztályos tanuló köszöntötte a vendégeket, a Boronkay-család megjelent tagjait, Cseke Istvánné Boronkay Katalint és Csákány Györgyöt, s az ünnepségünkön résztvevő, az egykori Lőwy Sándor Gépipari Technikumban 60, illetve 50 éve végzett öregdiákjait.
 
 
„Miért szeretek tanítani? (...) Talán azért, mert olyan az egész, mint valami izgalmas halászat. Az ember nem tudja, mit fog, mit emel ki a tenger mélyéből. A válasz érdekel, amit kapok. Olyan izgalmas, ha igazán megértenek.” Agatha Christie angol írónő gondolatát tolmácsolta műsorközlőnk az ünnepi megemlékezés mottójaként. 
 

 A meghívó és a részletes program

E találkozón a hagyományainknak megfelelően emlékeztünk meg névadónkról, Boronkay Györgyről, személyisége, pályája előtt tisztelegtünk. Visszatekintettünk az elmúlt hónapokra, tanár és diák közös munkájára, eredményeire, és előrepillantottunk a jövőre, tervezve, keresve a megújulás lehetőségeit.
 
 
Az ünnepi program első epizódjaként Fábián Gábor igazgató urat hallgathattuk meg, aki ismertette a 2016/17-es tanév eddigi országos jelentőségű eredményeit, amit ezután Boronkay György mellszobrának koszorúzása követett. Egykori tanítványai: Csendes Csabáné, Pádár Sándorné, Cserny Péter és Gyimesi Sándor helyezték el a szobornál a tisztelet és az emlékezet koszorúit. 
 
 
Az idei megemlékezésünk ünnepi gondolatait Urbán Márta tanárnő tolmácsolta, aki 1981 óta tagja az iskola tantestületének, hosszú éveken át volt az esti tagozat vezetője, majd a humán terület igazgatóhelyetteseként szolgálta az iskolát. (Ünnepi beszéde itt olvsaható el.)
 
 
A beszéd elhangzása után Kovács Zsófia felidézte az igazgató úr sokat emlegetett mondatát: „Mindenki tehetséges valamiben!” Ennek jegyében egy olyan tanuló következett, akiről már biztosan tudható, egyvalamiben biztosan tehetséges: kiválóan harmonikázik. Palánki Ábel 9.C osztályos tanuló előadásában hallgathattuk meg Brahms: V. magyar tánc című művét.
 
 
A muzsika után következtek az iskola különféle korszakaiban végzett öregdiákjaink visszaemlékezései. Az egykori diákok közül először Menyhárt László szólalt fel, aki újságíró, televíziós szerkesztő, művészetíró, és 1967-ben végzett az akkori évfolyam C osztályában.
 
 
A 60 éve végzett diákok nevében Zopcsák László, a Lőwyben 1957-ben az „A” osztályban érettségizett diákunk osztotta meg emlékeit, aki később hivatásos katonaként, egy légvédelmi rakétaezred-parancsnokaként szolgált. 
 
 
A legfiatalabb öregdiákunk pedig nem egy beszédet mondott, hiszen ő egész másban tehetséges. 2012-ben hagyta el a Boronkay falait, az akkori évfolyam „P” osztályának végzőseként. Marosvölgyi Gergely programtervező informatikusként végzett Veszprémben tavaly júniusban. Diákkora óta mond verseket, 2016-ban Radnóti-díjas versmondó lett. Egy novellát hallottunk tőle, Karinthy Frigyes: Tanár úr, kérem című novelláskötetének bevezetőjét mondta el.
 
 
A Boronkay Baráti Kör Boronkay Ösztöndíjának átadására is e napon került sor, a díjat Fábián Gábor igazgató úr, a BBK elnöke nyújtotta át a két kitüntetettnek: Virsinger Dominikának 10.A és Horváth Roland Lászlónak 14.P.
 
  
 
Ünnepségünket a Boronkay síremlék koszorúzásával fejeztük be, ahol Ujvári István emlékezett meg Boronkay Györgyről. Ujvári tanár úr az, aki több mint ötven évet dolgozott a tantestület tagjaként, de tevékenysége messze túlnyúlik iskolánk keretein. Munkásságának fő jellemzői az igényesség, a precizitás és a sokoldalúság. Ő volt a Boronkay-kultusz egyik megteremtője, és a Boronkay Baráti Kör alapítója is. 
 
 
Az iskola névadója sírhelyének megkoszorúzás előtt itt még meghallgathattuk Kozma Andor: Karthágói harangok című versét, Fabók Bíborka 10.A osztályos tanuló előadásában.
 
 
A koszorúzás után az 50, illetve 60 éves évfolyam-találkozó résztvevőit a díszteremben vártuk, ahol immár szűkebb körben folytatódott számukra program. 
 
 
 
Fábián Gábor tartott a vendégeknek itt egy rövid iskolatörténeti összefoglalót az elmúlt fél évszázadról, majd sor került egy közös fotó elkészítésére is.
 
 
 
 


 

Az eddigi 50 éves találkozóink

(galériák, cikkek, nagyítható csoportképek)

 

2017. április 22.

     A találkozó fotói –  Cikkünk az eseményről – Nagyítás

 

2016. május 28.

HIÁNYZIK


 

2015. május 30.

Hagyományteremtő szándékkal 2015. május 30-án először rendeztük meg az 50 éve, azaz 1965-ben érettségizett osztályaink évfolyam-találkozóját.

 A találkozó fotói Cikkünk az eseményről Nagyítás