Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Osztrák nyelvi tábor - Saalbach

2023-06-19 11:07:00

Alább olvasható a 9.D osztály élménybeszámolója az osztrák nyelvi táborról.

Utazás a buszon  

Mivel az indulás vasárnap reggel hat órakor történt a váci autóbuszállomásról, a legtöbben meglehetősen fáradtan kezdtük a hosszú utat. Azonban az odafelé út nem bizonyult annyira hosszadalmasnak, mint amennyire számítottunk rá. Az út során több alkalommal megálltunk pihenni, sőt, az érkezés még a vártnál korábban is sikeredett, így egy közeli kisvárosban, Radstadtban meg is álltunk körülnézni.   
 


Ezt követően az egész hét során az autóbusszal utaztunk mindenfelé Ausztriában, akadt, amikor több órán keresztül is. Pista bácsi, a sofőrünk, az olykor harsány hangulat ellenére is továbbcipelt minket minden állomáshoz. Ezt az időt többen az alváshiány csillapítására is használtuk. A buszozás összességében kellemes megoldás volt, 50 fiatal közös utazása azonban nem szokott csendesen telni. Ehhez a jövő nemzedékeinek melegen ajánljuk a zajszűrő fülhallgató beszerzését!  

 

A szálláson 

Saalbach-Hinterglemmben egy ifjúsági szállóban 3-8 fős szobákban laktunk. Minden szobához saját fürdőszoba tartozott, némelyikhez erkély is. Ám oda nem szabadott kirakni ételt, mert azok különös módon eltűntek (veszedelmes varjak fogyasztották el az elővigyázatlanul ott hagyott élelmiszert). A földszinten megtalálhattuk az étkezőt, ahol reggel svédasztal, este pedig meleg étel várta a fáradt diákokat. Szabadidőnket vagy itt, vagy az udvaron töltöttük. Kint röplabdázni, focizni és kosárlabdázni is tudtunk, és emellé egy kisebb játszótér is társult. A szálló mellett egy patak csobogott, ami mentén egy tanösvény vezetett izgalmas játékokhoz. Ezek minden korosztály számára élvezetet nyújtottak. A ház egy gyönyörű völgyben feküdt, amit erdők, források és hegyek vettek körül. 

 

Tanulás az iskolában 

Tanulni minden nap Saalfeldenbe mentünk. Az iskolában három csoportra voltunk felosztva. Minden csoport különféle feladatokat kapott, amelyekkel a tudásukat tudták fejleszteni. Minden nap 3-4 órát tartózkodtunk az iskolában. A harmadik napon kirándulni mentünk, hogy városi környezetben is alkalmazzuk a tudásunkat. A tanárok is nagyon kedvesek, segítőkészek voltak és végig törődtek velünk, segítettek minket. Sokat tanultunk és ezáltal fejlesztettük némettudásunkat. Az utolsó napon játékos feladatokkal vezettük le az egész heti munkát. Az iskola segítségével megismertük az ottani életet és kultúrát is.  

 

A programok 

Hétfőn pünkösd miatt még nem volt iskola, ezért lehetőségünk volt egy egész napos kirándulásra elmenni. Az úticél Salzburg volt, ahol megnéztük a salzburgi dómot és a várat. Nagyon meleg volt és sok lépcsőt kellett megmásznunk, de megérte a kilátás miatt. A várban rengeteg érdekes kiállítást nézhettünk meg és lefele siklóval utazhattunk. A vár után elsétáltunk Mozart szülőházához, utána pedig a Mirabell-kastélyt és a rózsakertet csodálhattuk meg.  


A második napi program a Grossglockner meglátogatása lett volna, viszont az időjárás közbeszólt, így különféle szurdokokban túráztunk. Az első szurdok csodálatos volt és telis-tele volt szebbnél szebb vízesésekkel. A hegyről lefelé alkalmunk volt teheneket is megsimogatni. A második túra egy barlangban volt, ami igazán különleges élményt nyújtott nekünk. A járatok nagyon izgalmasak voltak. Több száz lépcsőt másztunk meg, míg felértünk a barlang tetejére. A szerdai napon Ausztria legmagasabb csúcsának közelébe látogattunk el. Sofőrünk, Pista bácsi, úgy ment a Hochalpenstrasse szerpentinjén, mint egy ralley versenyző. Útközben mormotákat és hegyikecskéket is láttunk. Másnap a Zell am See tavat néztük meg. Jártunk Mittersillben egy természettudományi múzeumban, ahol megismerkedtünk a környék élővilágával. Utolsó túranapunkon ellátogattunk Krimmlbe, Európa legnagyobb vízeséséhez. A vízesés aljánál mindenki jól elázott. Ezután a csúcs felé vettük az irányt, azonban idő hiányában sajnos nem értünk fel. Helyette egy vízimúzeumba mentünk el, ahol kipróbálhattuk a víz erejével működő vízi technológiákat. 
 


Achtung, Achtung! 

Az osztrák nyelvi tábor során rengeteg ismeretet, élményt, valamint nyelvi rutint szereztünk. A programok nagyon jók, izgalmasak és változatosak voltak. A környék mesébe illőnek, a szállás otthonosnak mondható. Az osztrák konyha tradicionális ételei igazán ízletesnek számítottak. A helyi tanösvény (ügyességi- és erőpróba játékokkal tele) rendkívül csodálatos környéken található, kilométereken át kígyózik a gyönyörű alpesi hegyek és a Saalbach nevű patak mentén. A hét folyamán megtekintettük a Saalfelden nevű kisváros környékén található nagyobb városok és tájak főbb turista látványosságait, amik igazán lenyűgözőek voltak. Az osztrák nyelvtanárok és a helyi lakosok segítőkészek és barátságosak. Ezt a nyelvi tábort mindenképpen javasoljuk a diákoknak, akik egy kis kalandra vágynak a haverokkal, vagy akik csak kipróbálnák a nyelvtudásukat élesben is! 
 

További képek itt