Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Nyitott laborok délutánja 

2024-02-02 11:41:00

Idén is sikeres volt a Boronkay Nyitott Laborok 2024 programdélutánja 

A pályaválasztás előtt álló, a továbbtanulási lehetőségek kiválasztásában gondolkodó és a tanulmányaik folytatását tervezgető 7-8. osztályosok részére a már lezajlott iskolai nyílt napok után a Boronkayban még egy fontos rendezvényt szerveztünk. A nyílt napok sokszínű programjaiba már nem fért bele a szakmai képzésünk gyakorlati feladatokon keresztüli „aktív” bemutatása. Ezért kiegészítéseként idén január 24-én ismét megrendeztük iskolánk Tanüzemében a „Nyitott laborok” délutánját. A program deklarált célja, hogy a diákok még pályaválasztás előtt kaphassanak némi betekintést az iskolánkban folyó szakmai képzésbe, megismerhessék a nálunk oktatott emelt szintű technikusi szakmákat, a szakmák sajátosságait. 

 

A délután folyamán minden műszaki szakunk – az adott képzésen tanuló aktív diákjaink bevonásával - megmutathatta magát. Ízelítő a megvalósult programokból: 

 

Gépészet: 

"„A szívemet adom Neked és le is lakatolom!” - A kéziforgácsolás alapjainak bemutatása és kipróbálása. Fém szív és ördöglakat készítése. Bemutatás alapján készülékben történő hajlítás illetve beállítás. Ismerkedés a fémek tulajdonságaival és felhasználási lehetőségeivel.

"Találd meg Te is a Királynőd"  - CNC szerszámgépen történő gyártás 
Jellemzői: CNC szerszámgép bemutatása, gyártási folyamat ismertetése a tervezéstől a gyártásig, rövid anyagismeret hozzákapcsolása a tervezéshez, munkadarab legyártása előre megírt program alapján a látogatók bevonásával 

Készítsünk "futót" - A 3D nyomtatás rejtelmei. Ismerjük meg a 3D nyomtatást a kezdetektől a kész darabig. A modellalkotás CAD tervezőprogram segítségével, konvertálás héjmodellé, nyomtatás beállításai, alkatrész elkészítése. 

 

Elektronika: 

„Ezt rakd ki” 3 D-s puzzle az elektronikában.  – Villogó áramkör építése, az érdeklődők bevonásával. Elektronikai alkatrészek bemutatása. Ismerkedés a forrasztópáka használatával. Működőképesség ellenőrzése. A megépített, működő kapcsolást mindenki hazavihette! 

"Fogjuk munkára a levegőt "  Automatika a gyakorlatban - Ismerjük meg a pneumatika eszközeit. Vezérlés és szabályozás összehasonlítása. Működő pneumatikus és PLC-vel vezérelt kapcsolások vizsgálata. Az érdeklődők betekintést nyertek, hogyan hasznosítja a XXI. századi ipar az egyik legősibb energiaforrást. 

„Interaktív elektronika avagy a szoftver és a hardver találkozása” - Arduino – tanuljuk játszva az elektronikát. Rasberry PI - "SMART HOME" a 21. század otthona. 

 

Informatika: 

„Játékos robotok - robot játékok” - LEGO robot programozása - A robot érzékelése, a programozás logikája. A robot programozás lehetséges nyelvi környezetei. A robotika hazai helyzete, eredményei. Robot mozgatása program alapján. 

"Zenélő infosokk" - Vidám zenés bemutató számítógéppel és hangszerekkel - Melyben műszaki tanáraink megmutatták, hogy értenek a humán tudományokhoz is. A műsor az informatika és a zene integrációja. A programban a tanáraink és a közönség által előállított zene hangkeverését mutattuk be. 

„Tudod Te, hogy ki használja a hálózatodat?” - Hálózatbiztonság kezdőknek. 

 

A programkínálat számossága és annak sokszínűsége is mutatja, hogy a résztvevők valós gyakorlati feladatokon keresztül kaptak egy kis „ízelítőt” az egyes szakterületeken folyó tevékenységekről, a munkáról és a lehetőségekről.  

A program sikerét jelzi, hogy a korábbi évekhez képest közel harmadával nagyobb volt az érdeklődés. Külön öröm számunkra, hogy a diákok mellett nagyon sok szülő is elkísérte gyermekét, köztük számos volt tanítványunk is eljött és vett részt az eseményen.  

 

Köszönöm minden kollégámnak és segítő diákunknak a munkáját! Nektek köszönhetően segíthettük a hozzánk igyekvő általános iskolások pályaválasztását. 

 

Horváth László 

műhelyfőnök – gyakorlati oktatásért felelős igazgatóhelyettes 

 

További képek az eseményről itt