Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Pedagógus nap alkalmából köszöntötték Szilágyi Lajost

2024-06-04 13:32:00

A Pedagógus nap alkalmából városi ünnepségen köszöntötték a több évtizedes váci pedagógusi munkát végzett színes diplomásokat a művelődési központban.

A diplomások táborához most csatlakozott Szilágyi Lajos, iskolánk tanára is, akit Fábián Gábor igazgató köszöntött:

"Amellett, hogy a Boronkay egyik legnépszerűbb és igazán sokoldalú tanára volt, az ott eltöltött évei alatt maradandót alkotott az informatikához kötődő versenyeztetés, a fotózás, a közösségi programok, előadások és túrák szervezése terén. Mély elhivatottságról tett tanúbizonyságot a diákjai és az iskolája iránt egyaránt. Soha nem azt kereste, mit miért nem lehet megcsinálni, hanem azt, hogy a látszólag kivitelezhetetlen dolgokat is hogyan lehetne mégis megoldani. Ő egy olyan pedagógus egyéniség, akit igazán nehéz pótolni!

Helyszíni kiegészítéshez:

Ha már diplomaszerzés okán vagyunk itt, megemlítem, hogy bár néhány év különbséggel, de mindketten Szegeden a Juhászban végeztünk. Több helyen tanított, még Líbiában is négy évet, mielőtt 2002-ben az iskolánk tanára lett. Szakmai tudása, előadókészsége, lényeglátása és nem utolsó sorban jó humora okán gyorsan beilleszkedett a tantestületbe. A diákok között is hamar népszerű lett, akik a nevéből alkotott új kifejezés alapján maguk között csak „Szilaj”-nak nevezték. Ezen ő nem megsértődött, hanem átvéve, még az e-mail címébe is bevette. Bár több mint 10 éve nyugdíjban van, a mai napig dolgozik nálunk óraadóként, mert megkértük, hogy segítsen, s ő jött.

Számtalan program szervezője, részvevője, némelyiknek az ötletgazdája volt. Példaként említeném a „Kalandtúra” országos vetélkedőn is az ő kezdeményezésére és segítségével indultunk annak idején s egymást követő években szereztük a dobogós helyezéseket. De ha már verseny: Igen eredményes volt a saját tantárgya, azaz az informatika területén. Volt olyan OSZTV, ahol a dobogó mindhárom fokán az ő diákja állt. Az iskolai foto szakkör vezetőjeként az utóbbi 20 év dokumentációjában elévülhetetlen érdemei vannak. De felemlegethetném a Madártani Egyesületben végzett munkáját, a sítáborokat, a nyugdíjasoknak szervezett számítógéphasználati tanfolyamokat, de legfőképpen a Boronkay népszerűsítését. Hittel vallom, hogy az iskola nélküle nem lenne ott, ahol van! S valóban nehéz lesz pótolni! Szívből kívánom, hogy sok-sok egészségben és élményekben eltöltött nyugdíjas évei legyenek!"